Benvinguts

Ací teniu algunes excursions, amb més o menys detall, per gaudir de la muntanya i de l'amistat.

CONTACTE: tombaroques@gmail.com

dijous, 8 de març de 2012

Travessia per la Tinença de Benifassà

Dies 6, 7, 8 i 9 d'abril de 2012


Durant aquests 4 dies de primavera visitarem els 7 pobles que componen la històrica Tinença de Benifassà, actualment parc natural, i recorrerem indrets amagats que no es troben en les habituals guies turístiques.


El punt de partida serà l’alberg de la Font Lluny a la Pobla de Benifassà, on dormirem i des d’on cada matí eixirem a trescar muntanyes.
Guia del parc natural.
Més informació de la Tinença (història, valors ambientals, fauna i flora, etc.)
Algunes imatges i un vídeo que us fa un recorregut per la Tinença.


LES EXCURSIONS
Excursió 1: El Bellestar – cim del Fredes – El Bellestar
Excursió 2: La Pobla de Benifassà – Serra de la Creu - La Borja – Bel - La Pobla de Benifassà
Excursió 3: Castell de Cabres - Coratxà - Castell de Cabres
Excursió 4: El Boixar – Fredes - El Boixar


1r dia: divendres, 6 d’abril
El Bellestar – Monestir de Santa Maria de Benifassà – Barranc del Teulatí – cim del Fredes – El Bellestar

PerfilHora d’eixida: 11 h
Durada del recorregut: tot el dia (5 h de crono).
Cal portar esmorzar, dinar i més coses per anar picant, i aigua (sempre).
Distància: 16,48 km
Desnivell: 772 m
Iniciarem l’excursió al Bellestar, el primer poble de la Tinença. Després de visitar-lo, eixirem per un assagador cap al convent de Benifassà —pràcticament impossible de visitar—, que podrem veure des de la lloma d’un tossal; pujarem per un tallafoc per accedir a l’emboscat barranc del Teulatí. Anirem pujant cap al coll de la Palmereta i des d’ací accedirem al cim del Fredes, el tossal més alt dels voltants (1.234 m), des d’on veurem tot el recorregut fet i el tram següent.

Descendirem cap a la Pobla de Benifassà per una senda que travessa un bosc espès de pi roig i, a la Portella, tornarem cap al Bellestar.

2n dia: dissabte, 7 d'abril
La Pobla de Benifassà - Serra de la Creu – La Borja – Bel – La Pobla de Benifassà
PerfilHora d’eixida: 9.30 h
Durada del recorregut: tot el dia (6 h de crono). Cal portar esmorzar, dinar i picaeta, i aigua (sempre).
Distància: 24 km
Desnivell: 1.123 m
Sobre el recorregut circular previst es pot afegir, si anem bé de temps, pujar a la Pena de Bel, una mola de roca que permet vistes sobre la mar (Peníscola, la serra d’Irta, el Montsià...), la vall del riu Cervol i més enllà. Això comportaria 3,5 km més, 1 h més de recorregut i un desnivell de 113 m. Ho decidirem sobre la marxa.
Eixirem directament de l’alberg en direcció al barranc de Bel des d’on començarem a pujar fins a l'Ereta de Bel i després fins al coll del Xumador. Als dos colls hi ha bones vistes de tota la vall de la Pobla de Benifassà i de les muntanyes on s’amaguen Fredes, Coratxà, Castell de Cabres...
Recorrerem per la carena bona part de la serra de la Creu fins al cim mateix (1.122 m) on començarem a baixar cap a la Borja, un clotàs emboscat i amagat on hi havia l’antic mas, la font i els bancals de conreu, ara convertit tot en un espès bosc de pins, carrasques i roures.
Per eixir de la Borja resseguirem el barranc fins a la carretera que uneix Rossell i Vallibona. Si hi ha hagut pluges recents, veurem l’ullal de la Fou. En aquest punt agafarem un antic camí empedrat que, fent llaçades, ens durà a Bel, un dels pobles més petits de la comarca. A Bel es pot dinar en un restaurant, o no.

Abans, però, haurem hagut de decidir si pugem a la Pena de Bel.

Des de Bel iniciarem la tornada cap a la Pobla per un camí alternatiu al del matí: el que ressegueix un poc la serra de l’Esquetxe i, des del mas de n’Insa, davalla directament a la Pobla de Benifassà.

3r dia: diumenge, 8 d'abril
Castell de Cabres – Coratxà – Castell de Cabres

PerfilHora d’eixida: 9 h
Durada del recorregut: tot el dia. Cal portar esmorzar, dinar i picaeta, i aigua (sempre).
Distància: 18 km
Desnivell: 854 m
Ruta circular que permet conèixer dos dels pobles més deshabitats del nord valencià i un paisatge antigament humanitzat: masos, assagadors, camins empedrats, ermites... però ara pràcticament despoblat.
Inici. Cal anar fins a Castell de Cabres amb cotxes. Visitarem el poble, l’església, la font i eixirem en direcció al Pi de la Creu. En aquest punt decidirem si baixem pel pi de les Rodanxes o pel barranc de la Saltadora; en tot cas farem cap al riu Escalona i, després, a l'ombrívol barranc Fondo.

El primer objectiu és el mas de Vilalta i, després, l’abandonada ermita de Sant Cristòfol, des d’on hi ha bones vistes de tota la comarca. Continuarem cap a Coratxà, porta d’entrada a Aragó per Pena-roja de Tastavins i on acaben totes les carreteres.
A Coratxà, dinarem a l’hostal Sant Jaume. Després, tornarem cap a Castell de Cabres pel mas d’en Segures per antigues sendes i assagadors que a poc a poc són colonitzades pel bosc.

4t dia, dilluns, 9 d'abril
El Boixar – Fredes – El Boixar

PerfilHora d’eixida: 9 h
Durada del recorregut: tot el dia. Cal portar esmorzar i picaeta, i aigua (sempre).
Distància: 19 km
Desnivell: 669 m
Al recorregut circular bàsic es pot afegir la pujada al tossal del Rei (1.251 m), lloc geogràfic on es troben Aragó, Catalunya i el País Valencià; això comporta afegir 9 km i un desnivell de 258 m. Ara bé, la tornada a Fredes es fa pel GR7 que és molt millor que la pista.
Començarem, doncs, agafant els cotxes per anar fins al Boixar, punt d’eixida a peu. Després de fer un tomb pel poble, anirem cap a la serra de les Albardes, on pujarem al tossal Gros (1.272 m). Les vistes són molt bones: pràcticament tota la Tinença fins a la mar i les illes Columbretes.
Després descendirem cap a l’ombria de Piles i, en travessar el barranc de Montsó, pujarem, per un camí entre pinedes, fins al mas de Trencaladres. Uns pocs metres més i eixirem a la pista que travessa tots els Ports i que comunica Fredes amb Vall-de-roures i Tortosa.
Des de la pista podrem optar per anar directament a Fredes o pujar al tossal del Rei. En aquest cas, la baixada cap a Fredes, la farem pel tallafocs que du fins al mas del Ric, al Pinar Pla, on agafarem el GR7, que usa antics camins empedrats i té bones vistes sobre el barranc del Salt i el Portell de l’Infern.
A Fredes dinarem a la Taverna, també bon menjar de la comarca.

Visitarem el poble i, pel GR7, eixirem cap al Boixar per un assagador que ens endinsarà pels boscos del vessant ombrívol del Fredes (on vam pujar el primer dia). Després, pel barranc de la Pasquala, farem cap al Boixar.

I acabarem menjant-nos una mona de Pasqua, segur.

En total, en 4 dies, recorrerem 78 km i acumularem un desnivell de 3.418 m.

Cartografia: La Tinença de Benifassà, d’El Tossal Cartografies. Aquest mapa, a més, conté molta informació de la Tinença i dels seus valors històrics i naturals, a més d'una guia d'on menjar i allotjar-se.Com arribar-hi el primer dia
Cal anar a la Sénia.
a) Des de València, A7 fins a Nules, on agafarem la CV10 fins a Sant Mateu. Allí connectarem amb la carretera Morella però l’agafarem en direcció Vinaròs. N’eixirem a Traiguera (segona eixida) i anirem a Sant Rafel, el Castell i la Sénia.
b) Des de Barcelona, AP7 fins a Ulldecona. Allí heu de pujar cap al Castell i la Sénia.
A la Sénia ens reagruparem i marxarem cap al Bellestar per l’única carretera d’accés des de la costa.
Aclariments- L’oratge pot obligar a modificar les excursions; caldrà adaptar-se a les circumstàncies.
- A l’alberg de la Font Lluny tindrem mitja pensió tres dies (dormir, esmorzar i sopar). Les habitacions són per a 4 persones i tenen bany; també hi ha llençols i tovalles.

La previsió és dinar a la muntanya (a l’alberg es pot demanar picnic per compte de cada u). Ara bé, alguns dies també podem dinar de restaurant; ja ho decidirem entre els qui anem.
- El desdejuni és a les 8 h i l’eixida a les 9 h. Cal respectar l’horari previst.
- No agafeu més pes de l’imprescindible perquè l’haureu de portar damunt.

Què cal portar?
- Roba d’abric i protecció per a la pluja. Recanvi per a 4 dies.
- Xancles, frontal, farmaciola bàsica, protecció solar, bosses de fem, roba d’abric, impermeable, cantimplora i beguda isotònica, calcer de muntanya, bastons telescòpics, càmera de fotos...
- Menjar per anar picant (sucs, barretes energètiques, xiclets, caramels, galetes, fruits secs, fruita, xocolate...)

Notes
- Cal respectar les sendes i no travessar-les al recte com si fórem bicicletes o animals. Millor encara: podem ajudar a conservar-les i restaurar-les tallant alguna argelaga o posant alguna fita als llocs més perduts.

- Cal protegir la natura i no deixar-hi cap tipus de fem. Gran part dels recorreguts passen pel parc natural de la Tinença de Benifassà; a les zones de protecció especial no es poden collir flors ni plantes, i a les altres zones, tampoc.

- Publicitat: El camí.

Per a qualsevol dubte o aclariment tombaroques@gmail.com.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada