Benvinguts

Ací teniu algunes excursions, amb més o menys detall, per gaudir de la muntanya i de l'amistat.

CONTACTE: tombaroques@gmail.com

dimecres, 24 d’octubre de 2012

Tardor a Penyagolosa

Dies 24 i 25 de novembre
Moltes vegades hem anat al Penyagolosa i quasi sempre hem reservat un dia per pujar al cim, i això està bé, però el massís té altres atractius, alguns de ben amagats, que val la pena conèixer.

Durant aquests dos dies d'estada al Penyagolosa farem dues excursions: la serra de la Batalla i el riu Montlleó i l'Estrella.

La serra de la Batalla, de nom misteriós però de gran valor ecològic, representa la tercera alçada del massís després del cim del Penyagolosa i el cingles de Marcèn.

Es troba situada a l'esquena de Sant Joan i és un lloc poc transitat pels excursionistes.

El recorregut aproximat serà de 15 km i d'uns 500 m de desnivell acumulat.


Començarem l'excursió al recent inaugurat centre d'informació. Després de la visita, agafarem el PR 66 que ens durà a la Portera del Llop. En aquest punt val la pena desviar-se per veure el Rebollar, petit reducte de roures rebolls. Aquest petit bosc de rebolls és únic tan prop de la Mediterrània i ara només és una mostra del que van ser els rebollars de Penyagolosa. En tot cas, els exemplars joves de reboll que veurem van conformant un tipus de bosc atlàntic molt humit  i bonic, amb sotabosc de falgueres, esbarzers, veròniques... i la fràgil orquídia curruià.
Deixarem el Rebollar i començarem a pujar al capdamunt de la serra de la Batalla per un bosc de pi negral tacat d'aurons i falgueres. A la part més alta trobarem les savines rastreres, que creixen com en un jardí; és el Xaparral.
Recórrer l'ombria de la serra de la Batalla és un plaer per als sentits i, segons l'època, també permet fer una bona cistella de bolets (agafeu malles, per si en trobem).
El final de la serra ens durà a terres aragoneses on començarem el retorn cap a Sant Joan fent escala en diversos masos que poblen la capçalera del riu Carbo i que permeten bones vistes sobre aquesta barrancada i sobre el cim del Penyagolosa: el mas Roig, la torre del Mosquit...
Com que la casa rural on dormirem i menjarem està situada dins de Vistabella, a la nit, podem fer una visita pels carrers del poble; també a l'església i al bar, on, si fa fred, un bon cremat et recupera la virtut.
L'Estrella 
Diumenge dia 25 farem l'excursió a l'Estrella, antic poble del segle XIV que va ser abandonat pel tràgic succés esdevingut el 9 d'octubre de 1883 en què fins a 17 cases van ser soterrades per una esllavissada producte de les fortes pluges. L'Estrella es troba situada a la riba esquerra del riu de Montlleó, al terme de Mosquerola.
El recorregut, d'uns 14 km, no té cap dificultat, tret de la forta baixada fins al riu de Montlleó i la pujada final (450 m de desnivell acumulat).
Deixarem els cotxes al final del Pla on podrem visitar l'Engolidor, avenc que engull tota l'aigua que circula pel Pla de Vistabella en època de pluges i que se suposa que torna a la superfície als ullals del Montlleó, que també veurem més endavant.
Primer per un camí des del mas de Pessetes i després per una senda emboscada que es converteix en assagador en arribar al riu de Montlleó farem cap a l'Estrella, que, malgrat estar deshabitat des de fa més de 100 anys, conserva l'esplendor entre renaixentista i barroc de l'església i les dues cases d'hostes.
Al centre de la plaça, empedrada, viu una enorme morera i un placa recorda que allí va nàixer un torero famós fa moooolts anys: El Niño de la Estrella.
L'excursió continuarà riu avall, per un antic camí, ara molt malmès, fins al molí dels Ullals, on la surgència sempre permanent d'aigua molt freda dóna vida al quasi sempre sec riu de Montlleó.
Travessarem el riu en diverses ocasions fins agafar una pista que, amb contínua pujada, ens durà de nou al Pla i als cotxes.
Durant aquests dies haurem vist el cim del Penyagolosa per tot arreu però ens el reservem per a una altra ocasió.

Fotos
Aclariments
- L’oratge pot obligar a modificar les excursions; caldrà adaptar-se a les circumstàncies.
- Cal portar el dinar de dissabte i de diumenge, a més de barretes o gels energètics, fruita, fruits secs... Dissabte esmorzarem a la casa rural on ens allotjarem i on també ens poden fer entrepans per dinar diumenge.
- Cal portar aigua (almenys un litre i mig).
- Cal respectar l’horari previst.
- No agafeu més pes de l’imprescindible perquè l’haureu de portar damunt.
Què cal portar?
- Roba d’abric i protecció per a la pluja.
- Frontal, farmaciola bàsica, protecció solar, bosses de fem, impermeable, cantimplora, calcer de muntanya, bastons telescòpics, càmera de fotos...
Notes
- Cal respectar les sendes i no travessar-les al recte com si fórem bicicletes o animals. Millor encara: podem ajudar a conservar-les i restaurar-les tallant alguna argelaga o posant alguna fita als llocs més perduts.
- Cal protegir la natura i no deixar-hi cap tipus de fem. Anirem pel parc natural del Penyagolosa; a les zones de protecció especial no es poden collir flors ni plantes, i a les altres zones, tampoc.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada