Benvinguts

Ací teniu algunes excursions, amb més o menys detall, per gaudir de la muntanya i de l'amistat.

CONTACTE: tombaroques@gmail.com

dijous, 6 de març del 2014

Embassament d’Ulldecona-Portell de l’Infern-Fredes-Tossal dels Tres Reis-La Font Ferrera-Riu Matarranya-Casetes Velles-El Faig Pare i els teixos de Marturi-Caro-Cova del Vidre-Les Mirandes-Els Plans-Barranc de la Fou-Embassament d’Ulldecona

Dies 1, 2, 3 i 4 de maig de 2014
El Portell de l'Infern
Durant aquests 4 dies de maig recorrerem el vessant sud-est del massís del Port, en un retorn als orígens. És una primera travessa circular que completarem amb altres tres que ens permetran conèixer a fons una de les serralades més espectaculars del país.

En aquesta primera travessa, a banda dels llocs més coneguts, com ara el Portell de l’Infern, Fredes, el tossal dels Tres Reis, la Fageda —amb el Faig Pare— i el cim de Caro, caminarem per boscos frondosos, descobrirem racons amagats i coves de maquis... i podrem compartir amistat, acudits, menjars, rialles... i potser pluja i vent.

El barranc del Salt


Dia 1 de maig, dijous
Itinerari: Embassament d’Ulldecona-Portell de l’Infern-Fredes-Pujada al Tossal dels Tres Reis (opcional)-Refugi de la Font Ferrera
Distància: 16 km aprox. (majoritàriament de pujada)
Altura mínima: 503 m
Altura màxima: 1.263 m
Altura màxima fins al cim del tossal dels Tres Reis: 1.352 m
Deixarem els cotxes al mas de Joan i començarem a caminar per l’antic camí de Fredes, a trossos empedrat, i amb bones vistes sobre l’embassament d’Ulldecona. Després de travessar espesses pinedes eixirem al Portell de l’Infern, lloc mític —i no exagere— on les balmes de roca eren aixopluc dels traginers quan encara no existia la carretera asfaltada i aquest camí era la via més directa amb la costa.
Seguirem fins a Fredes, un dels pobles valencians més xicotets i més freds, des del qual pujarem, opcionalment, al tossal dels Tres Reis (1.352 m), fita on es troben els tres antics territoris de la Corona d’Aragó.
Reprendrem la marxa per boscos de pi roig i boix interminable cap al refugi de la Font Ferrera (1.200 m), punt final del dia. Al refugi hi ha dutxa i aigua calenta (si no hi ha sequera!) i hi podrem sopar, dormir i esmorzar l’endemà. Si es vol també ens hi poden fer un pícnic per al dia següent..

Cabreta del Port


Dia 2 de maig, divendres
Itinerari: Refugi de la Font Ferrera-Barranc de la Coscollosa-Riu Matarranya-Barranc de Capatx-Casetes Velles-Fageda del Retaule (opcional)
Distància: 15 km aprox.
Altura mínima: 968 m
Altura màxima: 1.349 m
Eixirem de bon matí del refugi de la Font Ferrera i, després de passar pel xalet del Rei (casalici on anaven polítics i gentola diversa a caçar cabres salvatges), baixarem pel barranc de la Coscollosa, on trobarem un dels teixos més grans del Port. Seguint per dins del riu Matarranya eixirem a la font del Teix i, després, remuntant el barranc de Capatx, arribarem a Casetes Velles (1.200 m), on farem nit. Opcionalment, deixarem les motxilles al refugi i, sense tant de pes, farem una visita a la fageda del Retaule —la més meridional d’Europa, diuen— on podrem veure el Faig Pare, el Pi Gros i la Carrasca de la Font
En aquest refugi no tindrem llum elèctrica ni aigua ni altres comoditats. Ens hem de portar el sopar, l’esmorzar i el dinar del dia següent. Sí que es pot encendre foc, per tant s’hi poden escalfar aliments o aigua.
Això sí que és tornar als orígens! Però no patiu, en les altres ocasions ens ho hem passat molt bé.
Ah, el refugi cal deixar-lo net i endreçat.

El Faig Pare


Dia 3 de maig, dissabte
Itinerari: Refugi de Casetes Velles-Serrassoles-Mola del Boix (teixos de Marturi)- Cova Avellanes-Pla d’Avària-Mola Redona-Cim de Caro (opcional)-Refugi de Caro
Distància: 13 km aprox.
Altura mínima: 963 m
Altura màxima: 1.346 m
Altura màxima fins al cim de Caro: 1.442 m (5 km més)
Després d’esmorzar —com ací diem al desdejuni— al refugi de Casetes Velles, eixirem cap a Serrassoles, autèntica muralla que separa el vessant marítim del Port de la zona interior i zona de protecció integral del parc natural.

Pels boscos de Serrassoles arribarem al cim de la mola del Boix on buscarem, enmig d’una canaleta amb vistes sobre la mar, els antics teixos de Marturi. És zona de cabres hispàniques i de bones vistes. Pels bassis de Marturi baixarem a la cova Avellanes i pel frondós pla d’Avària farem camí cap al refugi de Caro. Abans, però, podrem pujar a Caro pel Coll de Pallers i la mola Redona, una de les excursions més espectaculars del Port.
Refugi de Caro

El cim de Caro, farcit d’antenes de televisió i comunicació està a 1.442 m i des del seu mirador es domina tots els voltants, des d’Aragó al delta de l’Ebre, des del Montsià a Peníscola i les terres valencianes; en dies clars es veuen els Pirineus i també la serra de Tramuntana, a Mallorca. La faixa que hi porta està penjada en la roca però ben protegida per vegetació.

Dormirem al refugi de Caro (1.100 m), on ens prepararan el sopar i l’esmorzar a l’endemà. Si es vol també poden preparar un pícnic per passar tot el dia de la tornada.

Embassament d'Ulldecona


Dia 4 de maig, diumenge
Itinerari: Reefugi de Caro-Coll de Pallers-Cova del Vidre-Font de la Llagosta-Portella de Calça-Les Mirandes-El Teixet-Els Plans-Barranc de la Fou-Embassament
Distància: 21 km aprox. (majoritàriament de baixada)
Altura mínima: 503 m
Altura màxima: 1.346 m
Dia de tornada al punt d’inici. Hem de matinar perquè el recorregut, en gran part de baixada, és el més llarg de la travessa. I hi ha moltes coses a veure.
Pel GR 7 pujarem al coll de Pallers i, sense baixar dels 1.000 m, faldejarem per una balconada d’impressionants vistes sobre el Delta de l’Ebre, el Montsià, Peníscola i les planes de Vinaròs i Benicarló. En aquesta primera part passarem per la cova del Vidre i la font de la Llagosta i, si fa calor, tindrem lloc on prendre el bany.

Després ens endinsarem per la part alta de la Fageda, les Mirandes, i anirem davallant fins als cotxes per sendes i indrets en alguns casos ben poc coneguts: els Plans, el barranc de la Fou i el Pont Foradat, que veurem prop però inaccessible avui.

El padrí de la cabreta del Port


REMARQUES
Cal complir l’horari i ser puntuals a l’hora d’eixir.

Caminarem per dins d’un parc natural  on algunes zones són de protecció integral (la Fageda, Serrassoles...). Per tant, cal protegir la natura —no s'han de collir plantes ni flors—  i no deixar-hi cap tipus de residu.

Refugi de la Font Ferrera


DIFICULTAT
Mitjana-alta. Per gaudir d’una travessa com aquesta s’ha de tindre certa experiència en la muntanya. Distàncies llargues i amb desnivells significatius. En el medi natural no tot és previsible i, segons els casos, cal adaptar-se a les circumstàncies, ja que tot no es pot previndre (l’oratge, per exemple).

Cada persona ha de ser autosuficient i agafar tot el que puga necessitar per a 4 dies de travessia per muntanya.

Bosc a Fredes


QUÈ CAL PORTAR
Motxilla impermeabilitzable, botes o calcer de muntanya. Roba d’abric i roba de repost (poca, que pesa); protecció per a la pluja, paraigua. Bastons, gorra.
Sac de dormir, llanterna, xancles (un dels refugis és lliure), bosses de fem, tovallola, tovalletes higièniques (almenys un dia no hi haurà dutxa)...
Aigua (no hi ha gaires fonts; recomanació: 2 litres per persona i anirem omplint). Si algú té depurador d’aigua, que l’agafe.
Menjar (als refugis de la Font Ferrera i Caro ens donaran sopar i esmorzar, i també hi podreu comprar pícnics per als dies següents; per tant, heu d’agafar, almenys, el dinar del primer i del tercer dia; el sopar del segon dia i l’esmorzar del tercer dia. A més, tota mena de menjussa per anar picant al llarg de la travessia. És recomanable portar gels i barretes energètiques.
Medicines bàsiques; cada u el que puga necessitar. Bossa de neteja personal.

Si voleu aclarir algun detall o ampliar la informació podeu enviar un missatge a (tombaroques@gmail.com).

Font del Retaule

ITINERARI AMB COTXE
València-la Pobla Tornesa-la Sénia-Mas de Joan: 191 km.
Des de València, agafeu l’autovia a Castelló (no peatge) i, a partir de Nules, seguiu sempre la CV 10 en direcció La Pobla Tornesa. Agafeu la primera eixida (núm. 35) a la Pobla (on hi ha tres carrils de pujada). Allí mateix hi ha una rotonda amb una olivera i, a la dreta, l'àrea recreativa on quedem sempre.

Continuarem junts fins a la Sénia per la carretera de Sant Mateu on agafarem direcció Morella. En arribar a la carretera N232 girarem en direcció Vinaròs fins a Traiguera (segona eixida) on anirem en direcció Sant Rafel del Riu. Allí travessem el riu i seguirem en direcció La Sénia. En arribar-hi continuarem cap a la Pobla de Benifassà i, en aplegar a la presa de l’embassament d’Ulldecona, prendrem un café o esmorzarem al restaurant. Després ja agafarem la pista fins al mas de Joan, on deixarem els cotxes i començarem la caminada..

El GR7 per Casetes Velles


COST
El cost és de 106 euros, que inclou l’allotjament i el quilometratge (de València al Mas de Joan, ja a la Tinença de Benifassà), sempre que es puguen completar les places dels cotxes.
Qui no estiga federat ha d’afegir 4 euros per l’assegurança obligatòria i 4 euros més perquè no se li aplica cap descompte en els refugis. Els no socis han d’afegir 9 euros.
L’allotjament inclou mitja pensió en 2 refugis guardats i el lloguer d’un refugi privat per a ús exclusiu nostre.
El nombre de places està limitat a 12.
Termini d’inscripció: fins al 30 de març de 2014. No es considera formalitzada la inscripció mentre no se’n faça efectiu el pagament. Quan s’arribe al mínim de 12 persones es tancarà la inscripció.

Més informació: tombaroques@gmail.com




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada