Benvinguts

Ací teniu algunes excursions, amb més o menys detall, per gaudir de la muntanya i de l'amistat.

CONTACTE: tombaroques@gmail.com

dilluns, 10 d’octubre de 2011

Penyagolosa: pont de Tots Sants 2011

Penyagolosa, gegant de pedra
la teua testa plena de neu
Penyagolosa, Penyagolosa,
a la tempesta, al sol i al vent,
fita senyera del poble meu.


Excursions pel sostre del País Valencià


Del 29 d'octubre
a l'1 de novembre de 2011
 
Dia 29 d’octubre, dissabte
Atès que la distància entre Barcelona i Vistabella és llarga, durant el primer dia farem turisme. Deixarem l’AP7 a Ulldecona i agafarem la carretera cap a Sant Mateu, capital de l’Alt Maestrat.
L’etapa següent serà fins a Vistabella, on ens instal·larem en la casa rural i farem un tomb pel poble. Hi visitarem l’església, la presó, els carrers més típics i algun bar on podem fer un bon cremadet. Si hi ha temps podem caminar per antics assagadors que volten el poble.
Dia 30 d’octubre, diumenge
La primera excursió ha de ser, inexcusablement, la pujada al cim més alt del País València, el Penyagolosa (1.814 m), ara declarat parc natural de la Generalitat.
Iniciarem la caminada al Santuari de Sant Joan, des d’on, pel barranc de la Pegunta remuntarem de manera molt relaxada fins a la base del pic. El bosc, amb teixos, pins, aurons... va deixant pas, a mesura que guanyem altura, a superfícies més despoblades que garanteixen millors vistes de les comarques del voltant i dels recorreguts que hi farem.
La millor vista, però, és la del cim: Aragó i el País Valencia, les muntanyes fins a la mar.
Tot seguit baixarem fins al Corralico on agafarem una senda que ens permetrà voltar tot el pic pel peu del cingle, fins arribar a la nevera i al mas de la Cambreta.
Després, pel barranc de la Teixera, tornarem a Sant Joan on podem restituir les forces perdudes amb un bon cremat. 
Dia 31 d’octubre, dilluns
L’excursió d’avui, que també ix de Sant Joan, ens durà fins al salt del riu Carbo, que alguns en diuen el naixement. Si algun valent s’atreveix, podem visitar l’autèntic, però caldrà descendir per un sargallar o tartera 140 m quasi en vertical; ja ho parlarem allí.
Fins arribar-hi passarem per la senda del barranc Obscur i veurem el cim del Penyagolosa des dels cingles de Marcèn (1.623 m), on encara queden restes d’antigues trinxeres de la Guerra Civil. 
De camí també podem fer una aproximació a l’arquitectura popular de la zona, ja que passarem per diversos masos, ara quasi tots abandonats.
Cal dir que al riu Carbo hi ha bons tolls per prendre el bany; una altra cosa és la temperatura de l’aigua al novembre.
La tornada al punt de sortida serà pel GR7.
Totes dues excursions no tenen més dificultat que les distàncies i els desnivells. Si voleu podeu consultar els perfils.
Perfil de la pujada al cim del Penyagolosa + Perfil de l'excursió al riu Carbo.
Dia 1 de novembre, dimarts
Tornada a Barcelona. Es pot optar per visitar al matí Vilafamés, un interessant poble de la Plana Alta i, de camí al nord, l’aeroport sense avions de Castelló.
Aclariments
- L’oratge pot obligar a modificar les excursions; caldrà adaptar-se a les circumstàncies.
- Cal respectar l’horari previst.
Què cal portar?
- Roba d’abric i protecció per a la pluja. Recanvi per a 4 dies.
- Xancles, frontal, farmaciola bàsica, protecció solar, bosses de fem, roba d’abric, impermeable, cantimplora o beguda isotònica, calcer de muntanya, pals telescòpics, càmera de fotos...
- Menjar per anar picant (sucs, barretes energètiques, xiclets, caramels, galetes, fruits secs, fruita, xocolate...). Aigua.
Més coses
- Cal respectar les sendes i no travessar-les al recte com si fórem bicicletes o animals.
- Cal protegir la natura i no deixar-hi cap tipus de fem. Anirem pel parcnatural del Penyagolosa; a les zones de protecció especial no es poden collir flors ni plantes, i a les altres zones, tampoc.
- L’oratge en general.
- L’oratge al Penyagolosa.
- Publicitat: El camí.
Si voleu aclarir algun detall o ampliar la informació envieu un missatge a (tombaroques@gmail.es).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada