Benvinguts

Ací teniu algunes excursions, amb més o menys detall, per gaudir de la muntanya i de l'amistat.

CONTACTE: tombaroques@gmail.com

dimarts, 21 de febrer de 2012

Travessia Portell (els Ports) - l'Anglesola (Aragó) + rambla de Sellumbres

Dies 17, 18 i 19 de març de 2012

Allotjament a l’Hostal de Portell, en règim de mitja pensió, la nit del 18 de març.

Primer dia

Durada: tot eldia
Distància: 17,3km, aproximadament
Desnivell: 490 m,aproximadament

L’excursió comença a Portell —o Portell deMorella, per a alguns. Travessem tot el poble per un PR que continua fins aCastellfort i Vilafranca. Els primers camps conreats es van deixant enrere iaviat apareixen les parets de pedra seca que delimiten antics assagadors que durant segles han permès el pas dels ramats d’Aragó cap a la costa mediterrània.

Per una senda a trossos empedrada comencem abaixar fent llaços –o voltes, que diuen a Mallorca— fins a la rambla de Sellumbres, un poc mésavall del pont romà que podrem veure des de lluny.
La rambla de Sellumbres, com s’anomena ací, éstambé la rambla (o riu) de les Truites, que ja cita la Crònica de Jaume I. Ara no n’hi ha, de Truites i, durant moltsmesos, no hi ha ni aigua tampoc.
Aquest riu o rambla, doncs, que naix a Mosquerola,fa de frontera històrica entre Aragó i el Regne de València. Cal recordar queal matí l’hem travessada, amb cotxe, pel costat del pontmedieval de la Pobleta de Sant Miquel.

Actualment, la rambla de Sellumbres és un espai naturalprotegit —especialment perquè hi nien aus rapaces— de què gaudirem durant els 6 km que recorrerempel seu llit. El principal atractiu són els cingles i parets que la tanquen (laRoca del Corb, la Roca Roja, la Roca Parda...) i els boscos, especialment depi, que es troben a banda i banda.
En aquesta excursió farem una tranquil·lapassejada des de les proximitats del Pont Romà fins al barranc de la Barcella,on deixarem la rambla de Sellumbres i iniciarem la pujada a la Roca Roja finsal capdamunt, on hi ha unes bones vistes d’una part de la rambla i delrecorregut fet.
Després, ja situats en una zona més humanitzada,amb parets de marge i casetes de pedra seca i assagadors, mampendrem el camí detornada a Portell.A l’Hostal de Portell ens faran un bon sopar i podremdescansar. Si arribem a hora ens faran una visita guiada al poble, on podrem veure l’església, el castell dels templers i diversos carrers ambinteressants cases de pedra.Segon dia
Portell-Cinctorres-Portell

Durada: tot el dia
Distància: 21,5 km
Desnivell: 737 m

Eixirem de Portell per un assagador que ens portarà, de pujada, a la Creu del Gelat. Abans de començar la baixada cap a Cinctorres, pujarem al cim del Bovalar () des del qual les vistes comprenen des de Morella fins al Penyagolosa.

L'accés a Cinctorres es fa per l'ermita del Pilar on també hi ha la font medieval de Na Fustera. Després de visitar el poble farem parada al palau dels Santjoan, on veurem l'exposició de restes de dinosaures trobats al jaciment d'Ana i, especialment, la sala superior del palau, amb una col·lecció extraordinària de taulells d'animals.


Dinarem al Faixero menjar típic dels Ports (olla de Morella, tófones, conill amb xocolate...)

La tornada a Portell, la farem pel PR que arriba a Castellfort però ens desviarem per la rambla de Sellumbres. Després de recórrer-la per la base de la Roca Roja i la Roca Parda, pujarem fent llaçades pel camí del Perxàs.

Un tram ja en pla, entre parets de marge i roures, ens durà a Portell on, després de la necessària cervesa, ens ensenyaran el nucli antic, que comprèn el castell templer, l'esglesia, l'ermita, el museu de teixir...

Tercer dia
Durada: tot eldia
Distància: 15 km,aproximadament
Desnivell: 450 m,aproximadament

Eixirem de Portell i enfilarem l’antic camí cap ales Alberedes,poble abandonat que es va fer conegut perquè s’hi va rodar la pel·lícula de KenLoach Terra i llibertat. Abans, però,toca pujar fins a un parc eòlic. La baixada fins a les Alberedes es fa perassagadors i camins de pedra.
Després de visitar les cases abandonades,l’església, els carrers... remuntarem el riu de la Cuba, un altre riufronterer: a l’esquerra, territori valencià; a la dreta, aragonès. El paisatgeés el típic dels Ports, dur, sec, verd en primavera, amb parets de marge pertot arreu, bancals i erms de pastura. Passem a Aragó per visitar un altre pobleabandonat: Casas de San Juan, on hi havia l’antiga escola on també anaven elsxiquets de les Alberedes.

Es creua el riu de la Cuba i es comença a ascendirpel vessant d’una lloma buscant el coll del port de les Cabrelles, a 1.233metres. Sempre hi fa fred. Sempre hi fa vent.
En travessar el port s’entra en un altre àmbit mésamable, el dels camps i laberints de pedra seca que hem de travessar perarribar a l’Anglesola. Seguirem una ruta recentment creada que han anomenada dela Pedra Seca. No debades, ja que fins arribar al poble trobarem tota mena deconstruccions: parets i casetes, pous i escales, murs, caleges, assagadors,ponts... és un autèntic museu a l’aire lliure.
La visita a l’Anglesola es fa imprescindible:l’església, diversos palaus, fonts cobertes, carrers, llavadors i, si dóna temps, el restaurant de Casa Amada, tota una institució a la comarca.

De tornada es pot parar a visitar la Pobleta deSant Miquel i el pont medieval sobre el riu de les Truites.

Si voleu més informació o aclarir qualsevol detall... tombaroques@gmail.com.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada